1 Ocak 2009 Perşembe

19 MAYISTA KONYA DA BULAŞALIM




ENERJİ BİR SEN KIRIKKALE ŞUBENİN GELEKSEL 19 MAYIS ETKİNLİĞİ OLAN


" GEZELİM GÖRELİM" ETKİNLİĞİ BU YILDA KONYA İLE DEVAM EDİLMEKTE
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir.
Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleri ile de tanınmaktadır. Konya tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer almıştır. Tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden birisi olmuştur.

Mevlana inanç turizminin önemli merkezlerinden olan eski Selçuklu başkenti Konya, bölgesindeki doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla
Konya’da, Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapması nedeniyle çok sayıda İslam eseri bulunuyor. Selçuklu’dan kalma han, kervansaray,cami, medrese ve kümbetlerle yaşayan bir tarihin sahibi olan kent, bugün de dünyaca ünlü düşünce adamı Mevlana’nın “kim olursan ol gel”çağrısına cevap verenlerin uğrak yeri...
Mevlana Müzesi
Konya’nın dünya çapında tanınması ve ABD’den Kore’ye kadar geniş bir coğrafyadan turist çekerek inanç turizminde merkez olmasında içinde Mevlana’nın türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi önemli rolü bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda turistin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi, geçen yıl 1 milyon 398 bin ziyaretçi sayısına ulaşarakTürkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzesi oldu.
ÖREN YERLERİ Ören yerleri açısından da zengin olan Konya’da Çumra İlçesi yakınlarındaki Çatalhöyük 9 bin yıllık geçmişi ile ön plana çıkıyor. Dünyanın en eski yerleşim birimleri arasında gösterilenÇatalhöyük, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntular ile yazının bulunmasından önceki insanlık tarihine ışık tutan merkezlerin başında geliyor. Çatalhöyük’ü gezmek isteyenler kendi imkanları ile bölgeye gidebiliyor. Merkez Selçuklu İlçesi’ne bağlı Sille Mahallesi’nde yer alan, 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena’nın, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğradığı dönemde yaptırdığı Sille Aya-Elena Kilisesi, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde bulunan Hititler’den kalma Eflatunpınar Havuzu ile Hitit Anıtı, yine Beyşehir’de Sultan 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1226-1236 yılları arasında yaptırılan Kubad-Abad Sarayı, Karahöyük ve Kilistra gibi yerler de Konya’nın gezilebilecek önemli ören yerleri arasında yer alıyor. “Tahıl Ambarı” olarak nitelendirilen Konya’nın Halkapınar İlçesi’nde dünyanın ilk “Tarım Anıtı” olarak kabul edilen İvriz Kaya Kabartmaları bulunuyor. Tuvana Krallığından günümüze kadar gelen en önemli kültür varlıklarından birisi olan İvriz Kaya Kabartması, Toroslar’dan doğan zengin kar sularının oluşturduğu tarihi İvriz Çayı’nın kaynağında bulunuyor. M.Ö. 800 yıllarında Tuvana ülkesinin krallarından Varpalawas tarafından yaptırılan anıtta, kralın elindeki üzüm salkımını Bereket Tanrısı’na sunması tasvir ediliyor.
DOĞA TURİZMİYLE MEKE VE BEYŞEHİR GÖLÜKonya’nın sahip olduğu doğal güzellikler arasında, “Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilen Meke Gölü ve Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan Beyşehir Gölü, güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Karapınar İlçesi’nde yer alan ve yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu meydana geldiği sanılan Meke krater gölü, yaz ve kış aylarında bir nazar boncuğunu andıran görünümüyle hem doğa tutkunlarını, hem de fotoğraf meraklılarının ilgisini çekiyor. Meke Gölü de diğer sulak alanlar gibi küresel ısınma yüzünden yok olma tehlikesi yaşıyor. Göl, genellikle İçAnadolu turizm firmalarının yaz aylarında düzenlediği programlarla gezilebiliyor.Beyşehir Gölü de doğa ve av turizmi açısından Türkiye’nin önde gelen merkezleri arasında yer alıyor. Günbatımı turlarının düzenlendiği Beyşehir Gölü, özellikle yaz aylarında çevresini saran ormanlık alan ve Anamas Dağları ile görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. 30’dan fazla adanın bulunduğu göl, özellikle günbatımında görenleri kendine hayran bırakıyor. Beyşehir Gölü ve çevresinin yatırımlar ve etkin tanıtımla doğa turizminin gelecekteki önemli merkezlerinden biri olması bekleniyor.
KONYA’DA MÜZELER Sultan 2. İzzeddin Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılan ve Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yer tutan Karatay Medresesi Konya’nın ziyaret edilebilecek önemli müzeleri arasında yer alıyor. Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı parçalarının sergilendiği müze, Mevlana Müzesi turları kapsamında gezilebiliyor. Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1254 yılında yaptırılan, Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden kabul edilen İnce Minare Müzesi, 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından inşa ettirilençinilerle süslü açık avlulu Sırçalı Medrese Müzesi de Mevlana Müzesi’ne yapılan turlarla ziyaret edilebiliyor. http://www.360tr.com/mevlana/a01.htm
KONYA’DA MAĞARA TURİZMİ Mağara turizmi açısından önemli bir potansiyeli barındıran Konya’nın Derebucak İlçesi’nde, Balatini Mağarası, 1830 metre uzunluğuile dikkati çekiyor. Düden ve kaynak konumunda iki girişi bulunan mağara, travertenleri, dev cadı kazanları ile görülmeye değer güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Çamlık Beldesi’nde bulunan Körükini Mağarası ise 1250 metre uzunluğu ve içinden geçen Uzunsu Deresi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekiyor. Bunlar dışında Suluin Mağarası, Sakaltutan Mağarası, Susuz Mağarası ile Seydişehir’de bulunan 1650 metre uzunluğunda içerisinde göl bulunan Tınaztepe Mağarası ve Beyşehir Gölü’nün güneyindeki Pınarbaşı Mağarası da Konya’nın görülmeye değer doğal güzelliklerini oluşturuyor.Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma eserleriyle de dikkati çeken Konya’da, turizm ve sanayisindeki gelişmesine paralel olarak turizm yatırımları da artamaya başladı.
GEZİ HAKKIDAKİ GEREKLİ BİLGİ İÇİN İŞYERİ TEMSİLCİLERİMİZLE İRTİBATA GEÇİN

Hiç yorum yok: