24 Eylül 2009 Perşembe




Her yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan İtfaiye Haftası, bu yıl yine çözümlenmemiş sorunlar yumağı, teslim edilemeyen kazanılmış hakların beklentisi içinde geçmektedir.

24 saat sürekli görev başında olan İtfaiye Personeli’nin sorunlarının başında can güvenliklerinin halen sağlanamamış olması gelmektedir.

Özellikle can güvenliklerinin sağlanması ve teşkilatların teknolojik alt ve üst yapı ile donatılması konusunda gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir. itfaiye teşkilatları AB standardına ulaştırılması için çalışmaları yoğunlaştırılmadır.

MKE Kurumu parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde imali yapılmaktadır. Parlayıcı ve patlayıcı yangınlarında söndürme diğer yangınlardan farklılık arz etmektedir. Bu nedenle MKE Kurumu bünyesinde çalıştırtacak itfaiye görevlisi sayısı bir an önce arttırılmalıdır.



İtfaiye erleri herkesin koşarak kaçtığı yangının içine koşarak girmektedirler, dünyanın insan haklarına saygılı tüm toplumlarında itfaiyecilik mesleği mensuplarına farklı bir önem verilmektedir. İtfaiye personeline ne yazık ki özlük hakları her nedense verilmemektedir. İtfaiye Personeli Yardımcı hizmetler sınıfında kabul edilmektedir. Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak gibi 657 sayılı Devlet Memurları kanunda tanımlanmıştır. Bir an önce itfaiye personeli yardımcı hizmetler sınıfından çıkartılmalıdır. Enerji Bir Sen olarak Bu yıl yapılan toplu iş görüşmesinde Bütün itfaiye çalışanlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınmasını mutabakat altına alınmış olup bunun gereğini hükümetten beklemekteyiz.


İtfaiyecilik mesleği, son derece kutsal, büyük fedakarlık gerektiren, meslektir. Türkiye’de ne yazık ki itfaiyecilik bir meslek olarak dahi görülmemektedir. Ağır makine kullanımı, hortumla yangını söndürmek için verilen mücadele fiziksel bozukluk ve ağrılara neden olmaktadır. İtfaiyeci hem yangını söndürmeye, hem de kendini bu olumsuz etkenlerden korumaya çalışmaktadır. Bugün itfaiyeci olarak görev yapan arkadaşlarımızın yarısından fazlası mesleki hastalıkların pençesindedir.

cebrail İbiş Kırıkkale şube başkanı

Hiç yorum yok: